MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Piłkarze GKS pokonali Moravię 3:1. Udanie pożegnali trenera Pawła Jaworka [FOTO]

Piłkarze GKS pokonali Moravię 3:1. Udanie pożegnali trenera Pawła Jaworka [FOTO]

Tragedia w Ustroniu. Nie żyje 19-letni motocyklista z Jastrzębia-Zdroju

Tragedia w Ustroniu. Nie żyje 19-letni motocyklista z Jastrzębia-Zdroju

Polecamy

7 najlepszych plaż w Polsce na wakacje, które zachwyciły cudzoziemców

7 najlepszych plaż w Polsce na wakacje, które zachwyciły cudzoziemców

Jest ostateczny projekt nowej podstawy programowej. Departament MEN szuka błędów

Jest ostateczny projekt nowej podstawy programowej. Departament MEN szuka błędów

„Ręce piekły jeszcze przez godzinę” – ciemne oblicze szkoły w PRL

„Ręce piekły jeszcze przez godzinę” – ciemne oblicze szkoły w PRL